Alkmaar

Stay Down – Rob van de Vlierd

Na een aantal jaar straatfotografie, was ik in 2015 op zoek naar een nieuw perspectief. Zo kwam ik op het bizarre idee om plat op de grond te gaan liggen. Zelf helemaal laag, lens naar de wereld gericht. Met trots vertelde ik medestudenten van de fotovakschool over mijn plan. Er was geen weg meer terug. Omdat ik mijn idee de wereld in had gebracht, was ik verplicht om het ook daadwerkelijk te gaan doen.

Zelfs in de trein naar Alkmaar twijfelde ik nog. Was het wel écht zo’n goed idee om te gaan liggen? Serieuze overwegingen kon ik toen al niet meer maken. Ik had het gezegd, dus het ging gebeuren ook. Oké, daar ga ik dan: hup naar de grond! De eerste drie keer voelde wat onwennig. Daar lag ik dan als dorpsgek met een camera. Toch smaakte het naar meer. De vrolijke en verbaasde reacties op mijn beelden gaven dat verrassende perspectief waar ik naar zocht. De drempel was weg. Ik gooide mezelf op de meest vreemde plaatsen en momenten ineens op de grond. Verbaasde reacties kwamen niet alleen op de foto’s terecht: mensen achter mij schrokken ook en dachten dat ik niet goed geworden was.

Uiteindelijk bleek dit avontuur eerder uniek dan bizar. Tijdens mijn periode als gestoorde dorpsgek heb ik de bijzondere fotoserie ‘Stay Down’ mogen schieten. Een reeks aan beelden die de stadse omgeving van Alkmaar laat zien vanuit een afwijkend perspectief. De spontane reacties van de in beeld gebrachte mensen zijn misschien nog wel het meest bijzonder.